środa, 3 października 2012

Ajntop na angielce odc.2. Bambrzok w wersji Stare Ogrody

Dziś podzielę się przepisem na bambrzoka, czyli placek ziemniaczany wypiekany na blasze. W wersji Stare Ogrody będzie on wzbogacony w dodatki. Oczywiście i tym razem zostałem natchnięty książką "365 poznańskich obiadów Babci Moniki".
Potrzebne będą: 1 pora, 1 kg pyr, pół papryki,pomidor,  3 cebule, 3 ząbki czosnku, masło to wysmarowania blachy i smażenia, pierś z kurczaka, szczypta soli i cukru, pieprz, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kopiaste mąki pszennej.

Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle, posypujemy obficie pieprzem.

Pomidora kroimy w plasterki, pół papryki po usunięciu nasion, w kostkę.

Porę i cebulę kroimy w plasterki. Obieramy czosnek i ziemniaki.
 Trzemy pyry i czosnek na tarce z małymi oczkami, dodajemy 2 jajka, 1 łyżkę proszku do pieczenia, 2 łyżki mąki, szczyptę soli i cukru.
 Całość ucieramy do uzyskania jednolitej konsystencji, jak na zdjęciu poniżej:
 Blaszkę smarujemy masłem i wylewamy na nią połowę przygotowanego ciasta. Następnie układamy na nim pokrojone warzywa i kurczaka, a następnie zalewamy pozostałym ciastem.

Blaszkę wkładamy do rozgrzanego pieca, pieczemy w temperaturze 150 C, do momentu, aż ciasto będzie suche i ładnie się zarumieni.
Podajemy z sosem pomidorowym na ciepło jak i na zimno. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj, serdecznie zapraszam do komentowania, tej! :)