Korbolówka pomarańczowa (oczywiście, znowu szukałem natchnienia w 365 przepisach...) czyli pomarańczowa dyniowa
Składniki to: pół dyni, 2 marchewki, imbir, ziemniak, duża cebula, 2 pomarańcze, szczypiorek, masło, sól i pieprz, kostka bulionu warzywnego.
W garnku z małą ilością wody i łyżką masła dusimy pokrojoną uprzednio w kostkę cebulę.
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę dynię, marchew, ziemniaka oraz łyżkę posiekanego imbiru (obieramy ze skórki) i dusimy do miękkości.
Gdy warzywa są już miękkie z kostki bulionu warzywnego szykujemy 0,5 l wywaru, a następnie zalewamy nim warzywa i gotujemy do wrzenia. Na sam koniec dodajemy wyciśnięty z pomarańczy sok i pokrojony drobno szczypiorek. Gdy całość się zagotuje, zupa jest uważona.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj, serdecznie zapraszam do komentowania, tej! :)