Natchniony książką "365 obiadów poznańskich Babci Moniki" postanowiłem wypróbować przepisy na ajntopy, czyli potrawy jednogarnkowe :) Dziś w menu: korbolówka.Troszkę zmieniłem przepis usuwając groszek i bazylię, a dodając marchew :)
Skład:
2 pomidory, 1 mały korbol, 2 cebule, marchew, dwa duże ziemniaki, szczypiorek, pieprz i sól do smaku, masło.
Przygotowanie:
*Cebulę pokroić w kostkę i dusić w garnku z łyżką masła i małą ilością wody
*Dodać pokrojoną w kostkę dynię. Z korbolem postępujemy tak:
* Kolejno dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i pyry.
*Sparzamy pomidory i zdejmujemy z nich skórkę. Potraktowanie ich jak na zdjęciu poniżej znacznie to ułatwia:
*Pokrojone w ćwiartki pomidory wrzucamy do garnka.
*Kiedy już warzywa będą miękkie należy przetrzeć je przez sito lub blenderem.
*Powstały krem należy rozcieńczyć z wodą (kto jaką konsystencję woli) i zagotować
*Finalnie dodać łyżkę masła i pokrojony szczypiorem i zamieszać:
Propozycja podania:
Voila!
Całkowity koszt korbolówki:
Warzywa: 10, 20 zł+woda+2 łyżki masła+gaz...
SMACZNEGO!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Słownik: ajntop - danie jedngarnkowe, angielka - kuchenny piec węglowy, korbol - dynia, korbolówka - zupa dyniowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj, serdecznie zapraszam do komentowania, tej! :)